7. 7. 2016

Škandinávsky okruh - Švédsko (1. časť)

Krásny večer :)

Dnes si dáme ďalšiu časť škandinávskeho okruhu. Konkrétne Švédsko. Vo Švédsku sme strávili dva dni, takže som to aj rozdelila na dva články. Síce tu bolo pár historických pamiatok, ale v podstate sme v žiadnej neboli. Skôr sme behali po okolí. 


Ako prvé ma zaujali hroby v parkoch. Proste to boli parkocintoríny. Keby som sa na Slovensku v noci prechádzala cez cintorín, asi by som bola považovaná za riadneho čudáka, no vo Švédsku to nie je nič divné. Cintoríny sú na parky premenené z toho dôvodu, aby mŕtvi boli stále súčasťou spoločnosti a nezabudlo sa na nich. Asi som tam ani nevidela samostatné hroby. Všetko to boli niekoľko generačné hrobky. Mne osobne sa takýto cintorín celkom páči, nie je to potom také smutné miesto ako je to u nás. Ľudia tu bežne sedeli na lavičkách, rozprávali sa, pili kávu, čítali si atď.





Do Švédska, konkrétne do Malmö, sme sa dostali z Dánka cez most Øresundsbron. Celý sa stihol postaviť za 4 roky (keby sa tak rýchlo stavali aj naše diaľnice, že :D). Skoro celý je v oceáne a kvôli nemu musel byť aj vybudovaný umelý polostrov.  Je to úžasná stavba a je aj veľmi krásny, ale cena za prejazd je riadne vysoká. Autobusy platia asi 250€ za jednu cestu, autá myslím že 40€. Za 14 km cestu je to hodne :D. 



Ako som spomínala na začiatku, v Malmö sme sa hlavne kochali mestom a jeho okolím :)















V parkoch bolo bežne vidieť množstvo zvieracích rodiniek, ktoré si len tak vykračovali cez park. 



V Škandinávií je minimum herní, dá sa povedať, že skoro žiadne. V meste proste neuvidíte hracie automaty alebo kasína. V Malmö bolo jediné kasíno, aj to kráľovské. Museli ste tam prísť spoločensky oblečený, preto ste my s ruksakmi a rifloch neotvorili ani dvere a nenakukli tam :D.


Na konci prehliadky Malmö sme šli k najvyššiemu mrakodrapu Švédska Turning Torso. Je to 54 poschodový mrakodrap a mal by byť 2 najvyšší v Európe, neviem, či to ešte platí. Na prízemí sú hlavne kancelárie, potom sú byty. 



Po Malmö sme sa presunuli do ďalšieho mesta, a to Helsingborg. 













V Helsinborgu mali aj mini pieskovú pláž. Bola naozaj malinká, len pár paliem a trošku piesku.




Ďalej sme šli do Götenborgu a Osla, ale o tom už nabudúce :)

Prajem vám krásny zvyšok dňa a vidíme sa pri ďalšom článku, už kozmetickom :).



Zájazd: Turancar cena cca 450€ (s raňajkami, bez vstupov).

0 comments:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár :)

© O blogu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena