18. 1. 2017

Škandinávsky okruh - Nórsko (1. časť)

Krásny večer :)

Asi najväčšie lákadlo celého poznávacieho zájazdu bolo Nórsko. Švédsko s Dánskom sa bralo ako taký bonus. 4. deň sme obehli niečo zo Švédska, nasadli do busu a vydali sme sa smerom k Oslu. Cesta trvala okolo 4 hodín a v podstate sme sa kvôli cestovaniu, už toľko nenabehali ako prvé dni. 


Po 4 hodinách krčenia sa v buse sme konečne uvideli Oslo. Neskutočná nádhera. Už hneď na začiatku. Švédsko s Dánskom bolo krásne, Nórsko je už iný level. Netušim, prečo sa skoro každý tlačí do USA. Ja keby som mohla sa z Nórska sa nepohnem :D.

Už pohľad z busu bol krásny :)
Ako prvé sme si išli omrknúť park Vigeland. Je tu viac ako 200 sôch zo žuly, bronzu a železa. Všetky sochy sú nahé a zobrazujú etapy života. Od mladosti po smrť. Niektoré zobrazujú výchovu detí, iné dá sa povedať fázy vzťahu medzi mužom a ženou. Nádherný je 18 m monolit, ktorý znázorňuje rodičovskú lásku. Kde v postate najstarší ľudia sú na spodku monolitu a vyzdvihujú svoje deti k slnku. 
















Monolit





Vigeland bol krásny velikánsky park, kde množstvo ľudí trávilo voľný čas. Buď cvičili alebo hrali kolky, grilovali , spali atď.  Bola tam neskutočná pohoda. Po Vigelande sme šli na prehliadku Osla. 

Toto je to miesto, kde Breivik nastražil bombu, aby odviedol pozornosť. Spravila som len takú rýchlo foto. Nóri moc nemajú radi, keď sa toto miesto fotí. 
Ako prvé sme si pozreli kráľovský palác so záhradou. Narozdiel od iných sídiel panovníkov, tento bol výzdobou o hodne chudobnejší. 



Miesto, kde princovia žiadajú o ruku svoje nastávajúce.


Historická časť Osla bola naozaj veľmi pekná. Na to že Nórsko je bohatá krajina a väčšina ľudí v Osle chudobou určite netrpí (každé druhé auto bola Tesla a všade samé lode), tak na ľuďoch to až tak nebolo vidieť. Ženy tam chodili v podstate bez make-upu, žiadne alebo minimálne podpätky, ani to, čo mali oblečené nebolo podľa najnovších módnych trendov. Úplne klasické oblečenie. V podstate to tak bolo v celej Škandinávii.  Keď som bola v Lichtenštajnsku........tam to bolo o niečom inom. V podstate už len keď som v Bratislave, tak tí, čo majú viac peňazí to dajú poriadne najavo :D :D. Po paláci nasledovala historická časť mesta :).

Národné divadlo

Tu sa udeľuje nobelová cena za mier

Radnica


Parlament





Hotel z bambusu. Prečo nie :D 



Po prehliadke mesta nasledoval už len hotel. Celkovo sme v Nórsku boli 3 dni, ale strašne veľa sme cestovali busom, pretože dovolenka sa zakončila výstupom a k horskému hotelu sme z Osla šli 7 hodín :D. 



Dúfam, že sa vám článok páčil a teším sa na vás opäť pri ďalšom :)

Prajem ešte krásny zvyšok dňa :)










Zájazd: Turancar cena cca 450€ (s raňajkami, bez vstupov).

4 comments:

Ďakujem za komentár :)

© O blogu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena